stavíme, bouráme, všechno děláme
21.2.2017

POPULISMUS FOREVER: Slibuj a demotivuj = vyhraješ volby a získáš moc

Všichni občané v demokratické společnosti mají při volbách 1 hlas. Jsou si zkrátka rovni a mají stejná práva jako ve všech oblastech života. Dění u nás i ve světě mě ale vede k myšlence, zda je to dobře.

Jedná se sice o jedno ze základních práv občana v demokratické společnosti. Jenže žijeme v ní? Osobně mi to tak nepřijde: přidám si spíš jako na honu po aktivních a cílevědomých lidech.

Místo útoku na velké daňové ryby se jde po malých, místo omezení těžby škodlivých paliv máme kontroly v domě a včera další hit: nerovná daň v oranžovém = takže proč vlastně chtít v životě něčeho dosáhnout, abych platil větší daň a dostal stejně, jako ten bez cíle?

Jenže tendence politiky celého světa je bohužel jednoznačná: nejde o budoucnost našich dětí, o sílu ekonomiky, o spravedlivou společnost podporující ty aktivní. Vůbec.

JDE POUZE A JENOM O HLAS = O MOC!

A jak hlas získat? No přece populismem, sliby, stíráním rozdílů, pomocí lenochům…zkrátka tak, jak to dělá naše stávající vláda.

Horší ale je, co to vypovídá o nás. Celá 1/3 české populace věří pohádce o Andrejovi: „Jak šel drsný business man z ničeho nic konat dobro“ a 1/4 zase stačí slib: neboj, nemusíš moc makat, nemusíš mít cíle, my ti pomůžeme!

Zkusme si voliče (ty naše české) rozdělit do několika skupin:

Skupina 1
1 hlas má člověk, kterému je veškeré dění úplně volné, k volbám běžně nejde a když ano, zvolí podle prvního billboardu nebo toho, koho slyšel mluvit co nejjednodušeji, nejprimitivněji nebo mu něco slíbil. „To je aspoň típek, tomu dám hlas.“

Skupina 2
1 hlas má člověk, kterého zajímá pouze to, jak se má on. Zpravidla nemyslí na budoucnost, zajímá ho vlastní plat (statní či jinak zaměstnanecký) a volit jde toho, kdo mu jde na ruku. Takových voličů je většina, a opět je lze koupit. Jen je třeba přidat cosi hromadně populistického: například zlevnit pivo.

Skupina 3
1 hlas má aktivní člověk, který se o vše zajímá, čte, má oči otevřené a cíle i všeobecný rozhled a rozum. Myslí na budoucnost nejen svých dětí a chce, aby každý člověk v zemi byl odměňován za práci, kterou vykoná, ne aby pracující živili líné nepracující. Jenže tato skupina je pouhým zlomkem 2 předchozích.

Skupina 4
1 hlas má komunista, kterého nezajímá nic. Prostě jde volit komunisty.

Tato fakta „chytrý“ populistický politik dobře zná. Tedy i to, že ve skupině 1 a 2 je drtivá většina národa, která se nechá velmi snadno ovlivnit. Ať už rozdáváním koblih, slibem nižších daní či šlapáním po krku podnikatelům.

Nejen u nás, ale i světovým velmocem tak začínají vládnout ambiciózní populisté, podporovaní obří masou koupitelných voličů, proti které nemá skupina 3 vůbec žádnou šanci.

Právě proto, že jsme si všichni rovni a Franta, kterého zajímá jen pivo a guláš s 5 knedly ovlivní volby stejně, jako moudře uvažující Mudr. Karel CSC.

Ale co naplat, takto se nám společnost vyvíjí i demokracie má své trhliny a geniální nápad zde těžko přijde.