stavíme, bouráme, všechno děláme
18.10.2012

Konopí nebo alkohol?

Kdo mě zná, ví, že jsem velkým odpůrcem propastného rozdílu vnímání alkoholu a konopí. Tento rozdíl se díky bohu rok od roku zmenšuje, ale stále je výrazně větší, než by dle mého bylo záhodno. Ovšem rozhodně zde nechci tvrdit, že hulit je dobré. Zkusme si porovnat reakce obou drog (protože alkohol je zkrátka droga, ať se nám to líbí nebo ne) na lidský organismus.

Nedávno jsem četl článek o tom, že dle vědeckého výzkumu užívání konopí u dospívajících trvale snižuje IQ. Škoda že se podobný výzkum neudělal zejména s tvrdým alkoholem. Dle mého vzdělání totiž THC napomáhá synaptickému přenosu mezi neurony, čímž zpomaluje myšlení ve chvíli, kdy jedinec není pod vlivem. Co na tom, že tvrdý alkohol ničí samotné neurony, a to v tisících – není to horší?

Když vezmeme pohled sociální, nikdy jsem neviděl zhuleného mladíka (pokud nebyl také pod vlivem alkoholu), aby někoho fyzicky či slovně napadal, v apatii a smíchu to zkrátka nejde. Alkohol k agresivitě přímo vede díky zvyšování sebedůvěry a pocitu „dokážu vše“. Pokud přejdeme na silnici, tak je opět obojí špatně, ale můžeme zopakovat, zhulený se bojí jet rychle, opilý přesně naopak.

Proč tedy ve společnosti stále přetrvává povědomí, že alkohol je v pořádku, marihuana je droga? Odpověď je velice jednoduchá. Zaprvé: „Pijeme skoro všichni a přece nejsme feťáci, takže alkohol droga NENÍ.“ Zadruhé: „Pít je zkrátka normální, kdo hulí, má vygumovanou hlavu a zlomme nad ním hůl, je divnej.“

Hlavní podstata je určitě v tom, zabránit mladistvým, aby pili a hulili. Jak to udělat, to je velký otazník. Každopádně se těším na den, kdy si dám v hospodě panáka, a půlka knajpy se za mnou s jointem v puse otočí s výrazem: „Ten je divnej“!