stavíme, bouráme, všechno děláme
19.8.2019

Jaká jsme společnost? Krutá, bezohledná, lhostejná

Mám rád film Sedm z více důvodů. Přestože je starý skoro 25 let, sedí jeho myšlenka na dnešní dobu jako prdel na hrnec. Lidská lhostejnost všemi směry je čím dál větší.

Rodina
Máme vychovávat děti po vzoru pohádek? „Buď na všechny hodný, budou hodní na tebe“ – asi těžko, když právě tito lidé se dnes mají nejhůř. Vládne dravost, agrese a chytrá lež. S upřímností nedojdeš vůbec nikam, foukání pod koule správným směrem je naopak cestou na výsluní.

Business
Zde vládne lobbismus, známosti a falešné kamarádství. VIP večírky, na kterých vlastně nikdo nikoho nezná, všichni se „spontánně“ smějí, ač vůbec nevědí čemu. Nenápadně se chlubí, jaké mají auto, jaký uzavřeli obchod a jak jim to jde v golfu. Kdo má větší kola na autě, vyhrává!


Politika
Vyhrávají ti, kteří více investují do reklamy, PR a marketingu a zároveň ale musí lidem říkat to, co chtějí slyšet. Představit vzdušný zámek bez reálné cesty. Ta už lidi nezajímá, ani následky. Většina z nás myslí na přítomnost, ne na budoucnost = na sebe, nikoliv na své děti. Uspěje i šikmooký politik s nenávistnou xenofobní myšlenkou. Ale komu vlastně věřit, když se večer všichni sejdou, pokecají si a zasmějí se (nám).

Informační chaos
Společnost dospěla do bodu, kdy jakákoliv informace jakéhokoliv média má nějaký důvod, má něco ovlivňovat a je někým režírovaná pro danou cílovou skupinu. Nelze věřit vlastně vůbec ničemu a nikomu. Člověk, aby vyrazil do terénu a zjišťoval si pravdu sám nebo rozšířil řady lhostejných.

Život na síti
Žijeme ještě v realitě nebo spíš na Facebooku či Instagramu? V oblasti médií a TV se lidi do pořadů nevybírají dle schopností, ale dle počtu sledování. A jak je to mezi teenagery? Najdou vlastně moje děti životní partnery, když nebudou mít aspoň tisíc sledujících?

Peníze vládnou
Drtivá většina lidí, inteligenty a odborníky nevyjímaje, se klidně nechá zaplatit a své schopnosti používají pro někoho, s kým názorově nesouhlasí. Nehledě na důsledky, nehledě na své přesvědčení. Hlavně že jsou z toho prachy známosti a případně nějaký ten střípek moci.

Příroda a zvířata
Tohle téma je vůbec nejhorší. Chováme se, jako by planeta a celá její přírodní krása byla naše a zvířata naši otroci. Že postupně mizí různé druhy zvířat nás zajímá míň než polední menu. A že se planeta otepluje alibisticky vytěsňujeme, ostatně Klaus říkal, že jsou to nesmysly. A jsme zase u informačního chaosu.

A co děti? Budou mít kde žít?
Často si říkám: neřeš to, užívej si života, dětí a všeho co máš. Ale lhostejnost nějak nemám v krvi, a když se právě na své děti podívám, přepadne mě úzkost. Jak budou žít ony, jejich děti? Co tu pro ně zbyde…a co jim mám vlastně poradit do života?

Lidi
Jsem ten, kdo se baví se starými i mladými, chytrými i hloupými. Ale téma nesmí být vážné, jinak bych se musel zase vrátit k filmu Sedm: Nevinní? Jen v tak zkurveným světě můžete říct, že jsou nevinní a neztratit přitom tvář.