stavíme, bouráme, všechno děláme
15.6.2012

„Béé Béé“ stínem nároďáku

Trenér Bílek se ptá: „Proč lidi kritizují a pískají na Baroše? Hráči se ptají: „Proč lidé kritizují a pískají na Bílka? Myslím, že by jim odpověděl každý fanoušek s průměrnou inteligencí a znalostí fotbalu.

Já osobně jsem si ještě před ME říkal: „Ano, Baroš už není, co býval, ale kdo jiný za něho?“ Tato moje úvaha se však ukazuje zcestnou. Správný útočník buď pracuje pro mužstvo nebo se 3x dotkne balónu a dá 3 góly, jako například „němec“ Goméz. Jenže Milan jakoby na hřišti vůbec nebyl a snaha nestačí. V takové chvíli nezbývá, než zkusit jeden ze zbylých tří hrotů, osobně bych volil Necida, jako velkou neznámou a možnost překvapení.

Jenže toto je pouze střípek špatných rozhodnutí. Problém je, že Michal Bílek je bývalý kvalitní fotbalista a současný velmi nekvalitní trenér. Tato fotbalová generace má celkově daleko k týmu z roku 2004. Ale není to špatná parta, můžeme se rovnat s Řeckem, Polskem a dalším průměrem Evropy. Je to vyrovnané. Ale právě rozhodnutí trenéra Bílka před ME, před zápasem či během zápasu, jsou často špatná a v celkové koncepci hloupá, a to v zápasech mezi těmito vyrovnanými mužstvy rozhoduje.

Hráč jako Daniel Kolář, je dobrý na úrovni ligy, průměrem v sehraném týmu Plzně. Jak může trenér vůbec uvažovat, že jím nahradí špílmachra Rosického? Na takový post měl vzít samozřejmě ostříleného Štajnera, hrajícího ve skvělé formě, který by byl v zápase s Řeckem ideální alternativou nebo vyzkoušet mladíka Daridu, který je sice nezkušený stejně jako Kolář, ale na rozdíl od něho typově podobný Rosickému a velice talentovaný. Stejně špatný odhad měl pak trenér při dilematu Hubník vs. Limberský.

Takže na závěr moje odpověď: „Fanoušek píská na Baroše, protože ho Bílek staví a na Bílka, protože staví Baroše a dělá další chybná rozhodnutí“. Postoj fanouška na místě v hledišti je tedy: „Sakra já chci tak moc fandit a fandím a tak moc jim to přeji, ale ten Bílek snad zkouší, co vydržím“. Navíc už to vypadá, že náš trenér s přezdívkou „De Bílek“ staví Baroše na truc kritice, jiný důvod se totiž hledá velice těžko.