stavíme, bouráme, všechno děláme
9.12.2015

3x NE protikuřáckému zákonu

Včerejší šaškárna v parlamentu a herecké výkony pana Jandáka a dalších mě "pobavily". Principiálně mi ale nezbývá nic jiného, než s nimi souhlasit, a to z pohledu majitele restaurace, zákazníka i společnosti jako takové.

Proč? Rozhodně souhlasím s tím, že jsme nemocná společnost a měli bychom se snažit uzdravit.
Tento způsob je ovšem jaksi pokřivený.
- Kouření samotné jednoznačně obtěžuje nekuřáka, pojďme mu tedy pomáhat, ale na veřejných místech a pořádně. Nikoliv v místě, kam šel dobrovolně.
- Je kouření opravdu tím hlavním rizikovým faktorem zdraví? Civilizační návyky jako přejídání a hypokineze ubližují obdobně, ne-li hůř. Ač pouze danému jedinci.
K části zákona, podle které ručí vrchní za střízlivost všech mladistvých v lokále se snad ani nemá smysl vyjadřovat. Leda jeho tvůrce rozmístit ke dveřím hospod s alkotestry, ať nesou garanci oni sami.

Takže „Komu tím prospějete co?“
1. Pohled člověka
Když se chci najíst, napít nebo jen pobavit, tak si chci prostě vybrat. Jsem kuřák a baví mě to dýchat, jdu do kuřácké putiky a nechci chodit kouřit před vchod. Jsem nekuřák, jdu do nekuřácké restaurace, kterých dnes není málo.
Zákon sice pomůže nekouřícím návštěvníkům restaurací a vesnických hospod, ale co když to kuřáky přestane v hospodě bavit, zůstanou s lahváčem a cigárem v puse doma a jejich výpary budou o to více dýchat jejich děti?
2. Pohled hostinského
Zde jde o princip, protože zákon významně zasahuje do podnikání. Dokud je kouření legální, tak je pouze moje volba, jaký druh podniku chci mít, tedy jaké hosty zde obsluhovat, na čem vydělávat, čím lidi bavit atd. Pokud mám restauraci kubánského stylu, kam si lidé chodí vykouřit doutník, a je to pointou podnikání, tak jsem v řiti! Anijako majitel podniku nekuřáckého, který měl čistý vzduch jako jeden z hlavních trumfů, rozhodně nebudu nadšený, protože moje výsada je rázem tatam.
3. Pohled společnosti
Ano. Zakažme kouření, úplně! Na léčbu rakoviny plic apod. taháme všichni z peněženek nemalé sumy. Ale zároveň odstraňme z masny červené maso a uzeniny(v prodeji v minimálním množství 1x měsíčně), ze supermarketu bílé pečivo a zakažme delší válení u TV a v posteli. K tomu nechť zákonodárci vymyslí systém, kontrolující každého občana: kolik toho za den snědl, co snědl, jakým způsobem (jaký měl příjem energie) + jakou pohybovou aktivitu vykonal (výdej energie).
Proč? Kolik stojí léčení cukrovky typu II., rakoviny tlustého střeva, nemocí kloubů a cévního systému z obezity jako takové? Všechny tyto tzv. civilizačních choroby si lidé „získali“ sami, usilovným dodržováním životního stylu: žeru a nehýbu se!
Jenže pracovat na uzdravením lidí komplexně je příliš složité, doslova politická sebevražda? Nestačí pouze něco zakázat, musí se to promyslet. Takže pojďme do kuřáků, to má podporu z EU a popularitu u většiny voličů.

P.S. Moc se těším do naší vesnické putiky. Plnotučná 12°, utopenec se „vaří“ jen do 9, doposud kouří 4 z 5 návštěvníků…už to vidím: štamgasti pokuřují zmrzlí u vchodu a hostinský hraje uvnitř sám šipky. No, aspoň se mu zvedne prodej tvrdého chlastu…
...a to nám pomůže…!