stavíme, bouráme, všechno děláme
15.9.2012

Vítězství levice, apatie nebo nevědomosti národa?

Včera jsem na sociální síti poprvé použil sprosté slovo, dnes jsem zde sdílel cizí příspěvky, což normálně skoro nedělám. Vše mělo společný důvod = výsledek voleb. Ovšem nic z toho nebylo směrováno levici či samotné KSČM, toto uvažování dle mého není možné pochopit a ani se o to nehodlám pokoušet. Směrováno bylo všem, kteří k tomu přispěli.

Ať se na to dívám z kteréhokoliv pohledu, ať se snažím sebevíc potlačit emoce a zapojit pouze rozum, nedokážu pochopit lidi, kteří k volbám nešli či volili jednu z provokujících stran bez ambice něco změnit. Právě tito lidé jsou totiž faktickým viníkem celkového výsledku.

Dle mého jsou dva stupně viny: nevědomost a apatie.

S apatií se těžko něco dělá, ta je jasnou vinou politického dění, korupčních skandálů a arogantního chování politiků obecně. Přesto lidem v apatii odpustit nedokážu. Lze apaticky přistupovat k tomu, co může ovlivnit život našich dětí?

Nevědomost se ale přece dá odstranit a v některých případech pak může vědomost porazit i apatii. Vždyť veškerá média máme laděna spíše pravicově. Proč tedy 50% obyvatelstva neví zcela základní informace o systému voleb? Proč si lidé dovolí říct o víkendu snad nejpoužívanější větu: „Na volby seru, je to jedno“? Ví takový člověk, že má komunista nejvzornějšího voličeerý k volbám přijde, i kdyby měl k urně válet sudy? Ví, že pokud nevolí, tak volí z části i komunisty? Ví, co se stane s jeho hlasem, pokud se jeho strana nikam nedostane? Vědí ti mladší, co vlastně znamenal komunismus? Proboha, vždyť nejde o žádnou vědu, tohle pochopí i blbec, tak proč to lidé nevědí?

Pokud čekáte, že znám odpověď nebo si to alespoň myslím, tak jste na omylu. Napadá mě pouze fakt, že tito lidé to vědět zkrátka nechtějí, za což může pochopitelně politika samotná. A pak jsme v začarovaném kruhu, ze kterého je cesta více než složitá.

Vidím v tomto smutném okamžiku, téměř 20 let po vzniku demokratického českého státu pouze jednu naději. Samotný výsledek voleb totiž může být těmto lidem výrazným varováním pro příští volby. Stále totiž věřím, že 95% lidí této země komunisty u koryta vidět nechce, pouze jim to z nevědomosti či apatie nehodlají dát najevo.