stavíme, bouráme, všechno děláme
25.8.2014

Úřední šimle, běž se pást jinam!

Již Dalibor Janda v době největší slávy zpíval: „2006…lidi brzo vystřelí, koně na Mars.“ Žijeme v době moderních technologií, ale dokud nebude ve státních institucích vládnout logika a zdravý rozum, bude to běžnému člověku či podnikateli na 2 věci, z nichž jedna dost smrdí. 

Podobné příklady jistě může uvést každý z Vás a budu rád, když to udělá. Ač nám to bude opět k ničemu, třeba se vzájemně pobavíme a já zjistím, že moje patálie s úředním šimlem jsou v porovnání s ostatními malicherné.
V roce 2013 jsem si obnovoval živnost. Na ŽÚ mě ujistili, že veškeré info předají také na sociálku a pojišťovně. Když mi po roce volali ze sociálky, že jsem neoznámil obnovení živnosti, byl jsem logicky značně překvapený. Pojišťovna věc neřešila, zato sociálka mi vyměřila slušnou pokutu. Co na tom, že mám ŽL jako vedlejší činnost, takže jsem neměl povinnost nastavit si zálohy. Prostě jsem porušil zákon – tu máš, zaplať víc, než sis vydělal!
Další fór se týká angažování nezaměstnaného na brigádu formou DPP. Již nikdy více. Že mám dát potvrzení, kolik si dotyčný vydělal, chápu. Že to nejde udělat přes datovou schránku, již méně. Že když nemám razítko, tak musím k podpisu dopsat ručně: NEMÁM RAZÍTKO, je k smíchu. Že má každý ÚP jiné podmínky, je zvláštní, ale že si pak daná úřednice na stejné pobočce ÚP řekne ještě o speciální form, to už člověka fakt nasere (o to víc, že si u Vás daná paní vydělala celkem 500,- a udělala více problémů než užitku).
Fajn zkušenost má i moje drahá. Přijde na OSVČ radši před 8h, ať je tam první. Přes dveře se ozve na uvítanou: „Nějaká kráva už tam sedí, co si to dovoluje!“ Následně místo omluvy další kecy.
Pár dní nato si chce upravit výši mateřské. Online to nejde, tak si tam zajedu, ale s sebou 2 děti a nejsem blbá, tak si radši ověřím otevírací hodiny na oficiálním webu OSSZ. Fajn, jsou tam dnes do 14h. Aj ta krajta, dveře úřadu zavřené a na nich krásně přehledná tabulka s časem do 11h. Však jsi na mateřské, tak ses aspoň projela do města, ne?
Tohle mi obecně hlava nebere. Doba internetu a aktuální informace nemají na stránkách nejen úřady, ale například ani některé školy a školky, však on si to rodič zjistí od dětí nebo na nástěnce.

Na závěr ještě 2 příklady, kdy městská policie (jakožto další veřejný institut) dokazuje nesmyslnost své existence:
V obci Opatovice nad Labem mezi HK a Pardubicemi je cca 2km platící zákaz předjíždění. Vyjadřuje ho svislá značka. Cca prvních 50 metrů také dvojitá čára na silnici. Dále se ale opravoval most a zřejmě došla barva. Čára je tedy zbývajících 1900m přerušovaná a těsně před koncem pravidelně čeká „americký kočár obecní policie“ na hlupáka, který si značky nevšimne, předjede (například traktor), přijde o řidičák, body a nějakou tu „vatu“. Tak to tu chodí již dlouhá léta a pohoda.
V Hradci Králové na extrémně frekventované křižovatce u Heyrovského zase ráno přecházejí studenti velký okruh v houfu přímo od zastávky MHD, tedy mimo přechod. Je otázkou času, kdy zde dojde k neštěstí, protože nejednomu řidiči není vůbec po vůli zastavit, když jede na zelenou. Nevadí, počkáme, až se stane neštěstí, pak se nad tím zamyslíme.

Co je tedy obecně hlavním cílem městské policie. Udělat co nejvíc pro bezpečnost a při porušení nastavených pravidel trestat, aby si to daný provinilec příště rozmyslel nebo vymyslet pravidla tak, aby se co nejvíce porušovala, vydělávalo se, a že se mohlo pro bezpečnost udělat víc, to vem čert?
Pak zde ale vzniká otázka, zda by se tento institut neměl jmenovat jinak, aby nekazil jméno policie státní. Například místo „Městská policie Kocourkov“ / „Prudíme v Kocourkově“.