stavíme, bouráme, všechno děláme
13.5.2015

Tak Růžo, jak to letos dopadne?

Když se naposledy jásalo po domácím MS v hokeji, bylo mi 5 let a začínal jsem s hokejem. Když se pak slavilo ve Vídni, bylo mi 16 a s aktivní kariérou jsem končil. Při Naganu mi pak táta psal omluvenky do školy, zlatý hattrick jsem již zapíjel v hospodě a tituly 2005 a 2010 jsem si naplno užíval. A co letos? Periodicky to odpovídá, národ by si za skvělou podporu pohár zasloužil, ale máme na to tým?

Favorit
Vždy jsem byl optimista, takže ode mě nečekejte žádné chmury. Prozatím je dle předvedené hry jasným favoritem Kanada, naši naopak výkony nijak neoslňují. Ale všichni víme, jak velká loterie je play off. A zrovna s Kanadou jsme podle mě předvedli luxusní hokej, většinu zápasu se jí vyrovnali a nedostat sporný gól na 3.2, mohlo to být úplně jinak.
Kalkulace
Dnes jsem četl tento článek a přišlo mi to vtipné. Že se ve sportu kalkuluje a plánuje, to je prostě pravda, ač se to často nevyplácí. Spíš mě ale zaráží, že se zde řeší ¼ finále s ČR, ale v celém článku není zmínka o případném semifinále s Kanadou, což je podle mě výrazně větší důvod ke spekulacím. Celkově ČR + Kanada / Švédsko + USA je pro Finy či Rusy asi jasná volba. Může se však vymstít, to je jasné.
Přesto osobně velmi lituji inkasovaného gólu a prohraných nájezdů v prvním zápase se Švédskem. ¼ je loterie a zda dostaneme Rusko, Finsko nebo USA je v podstatě jedno, ale v případě výhry by pak bylo určitě hezčí, vyzvat silnou Kanadu až v případném finále

Síla týmu
Gólman
Salákovi to nevyšlo. Pavelec se celkem chytil a nesouhlasím s tím, že máme nyní jen průměrné gólmany. Problém je v tom, že kdykoliv jsme něco vyhráli, měli jsme nejlepšího brankáře na světě (Hašek a Nagano) nebo alespoň nadprůměrného Čechmánka, Hniličku nebo Vokouna v super formě. Uvidíme, zda se do ní nadprůměrný Pavelec dostane a zda mu obrana nakonec přeci jen pomůže.
Obrana
Nebráníme dobře, ale obecně to není naše silná stránka. Jsme prostě hračičkové a jsme zvyklí, že nás zachrání brankář a dáme góly. Tohle musíme v rozhodujících zápasech zlepšit, povést se to může a pak se můžeme dostat daleko.
Útok
Zde je naše síla a uvidíme, jak moc se dokážeme prosadit. Sám moc nechápu, extrémní přehazování útoků kolem Jágra a Voráčka, vždyť ti hráči si na sebe nemůžou za 1 zápas zvyknout. Ale trenérům věřím.

Co rozhodne?
Půjde o drobnosti. Podrží nás Pavelec? Dokážeme zlepšit obranu? Dokáže soupeř zastavit celosezonní formu Voráčka? Chytnou se další hráči s velkým potenciálem jako Sobotka nebo Hertl? Rozzáří se ještě více hvězda mladičkého Simona?
A na závěr: Dokáže ten usměvavý muž, který hokeji obětoval doslova celý svůj život, dotáhnout tým k titulu ještě jednou? Co Jágr předváděl s Kanadou, bylo fascinující. Podle mě byl nejlepší na hřišti, a pokud to dokáže v play off a soupeř ho nezastaví surovými fauly, máme šanci.
Malé srovnání: Pamatujete si na Nagano? Gretzkymu bylo tenkrát 37, a jakožto jednoznačně nejlepší hokejista celé historie byl v týmu spíše do počtu. Jágrovi je o 6 let víc a tým táhne, klobouk dolů Jardo.

Tak tedy držím Vám palce pánové a Růžo, zařiď to! :)