stavíme, bouráme, všechno děláme
13.5.2016

Rozhodčí na šrot? To je ale příležitost, pane Pelto!

Ano, je to ostuda! Konec s profi pískáním a nemalý finanční trest? Nevím. Ale pane Pelto, konec ve FAČR = zničit člověka, který fotbalu obětoval život? Jasně, našel se obětní beránek, sveďme na něj všechen hnus a ukažme charakter.

Je to ideální příležitost, takže fotbalová mafie, pojďme na to: OČISTĚME SE! Zakryjme všechny úmyslné chyby rozhodčích, machinace manažerů i simulování hráčů. Překryjme tímto skandály až frašky, na které by byli snad i herci divadla Sklep krátcí – viz. například vítězný gól Sparty na Dukle. Hoďme ty 2 přes palubu a bude klid. Třeba na ně půjde přehodit i nějaká ta naše mediální špína.

Hraji fotbal pro zábavu za Spartak Hajnice v okrese Trutnov, kde fotbal řídí právě „hlavní hrdina“ Marek Pilný. Osobně ho moc neznám. Dobře však vím, jak moc času tomuto managementu věnuje. Je to jeho život, nic jiného myslím ani nezná, a právě díky němu zde vše dobře funguje.

Zaslouží si tento člověk dostat za jednu chybu (kterou v podstatě ublížil pouze sám sobě) „doživotí“, které se u nás zpravidla nedává ani v trestním řízení za vraždu? Pokud vím, tak ani řidič se 3 promile nedostane doživotní zákaz řízení, přitom mohl někoho zabít.

Mohl bych pokračovat, ale zpátky k fotbalu. Historicky nevím o nikom, kdo by prokazatelně ovlivňoval výsledky, podplácel, loboval, simuloval, zkrátka totálně popíral základní myšlenku fotbalu i sportu a dostal za to doživotní trest.

Pochopitelně neznám přesné okolnosti: jak se Marek Pilný opil, s kým se opil, proč se opil, čím se opil. Udělal strašidelnou chybu, ale komu vlastně ublížil, image fotbalu? Je to ještě vůbec možné?

Zkusím na závěr vyjmenovat vše, co se ve fotbale děje a přijde mi horší, než tento prohřešek:

  • Manažeři: Nekalé lobování na nejvyšší úrovni
  • Manažeři: Ovlivňování konkrétních výsledků
  • Rozhodčí: Pískání dle nabízené odměny
  • Rozhodčí: Pískání jen pro peníze
  • Hráči: Simulování a nesportovní gesta
  • Hráči: Zákroky ohrožující zdraví soupeře


Jistě se najde mnoho dalších „ozdob“ dnešního fotbalu. Ale radujme se, máme obětního beránka, takže ty zbylé už nemusíme řešit!