stavíme, bouráme, všechno děláme
29.1.2018

RF 20 – legenda všech legend

Šikovnost, talent, elegance, gentlemanství, klid, vyrovnanost, rychlost, fyzická i psychická síla. Cokoliv lze považovat za předpoklad k tenisu, toho dostal či získal Roger Federer nadmíru, a podle mě s ním nelze srovnávat nikoho.

Každý sport má svou ikonu: fotbal – Pelé, hokej – Wayne Gretzky, alpské lyžování – Alberto Tomba a tak dále. Jenže tito jmenovaní uspěli v dobách minulých, kdy celý sport fungoval trochu jinak. Ano, měli obrovský talent, podpořili ho velkou pílí a určitě měli i štěstí, že se jim vyhnuly zranění, to je stejné. Dnešní moderní doba ale výrazně stírá rozdíly mezi top sportovci, jsou zde možnosti podpory, které nebyly: technologie, úroveň tréninku, výživa, psychologie sportu, atd., navíc se ze sportu stal obrovský business a uspět chce stále více adeptů či jejich cílevědomých rodičů. Prosadit svůj talent na plno je tak stále těžší a těžší. A stát se takto dominantním je na první pohled skoro nemožné.

Tím spíš v tenise.
Ono totiž, vzít míč, obejít 3 hráče a dát gól jako Messi nebo Ronaldo = nádhera. Když se to ale nepovede, v podstatě se nic neděje. Snad při kopání penalt je ve fotbale velký tlak. Jenže na kurtu je člověk sám, pouze a jenom on. A když podáváte v pátém setu proti breakballu a jde o všechno…i amatérský tenista teď přesně ví.
RF dá v takové chvíli zpravidla eso, třeba i z druhého servisu. A v tom je ta velikost. I v tom, že to není žádný obranář. Těžko lze hledat zápasy, kdy má méně winnerů než soupeř. Takový Djokovič nebo Murray své soupeře doslova uběhají, je to hodně o atletické připravenosti.

Federer je na okruhu ATP již 20 let. Mezi profesionály vstoupil v roce 1998, tedy když naši hokejisté v Naganu ohromili celý sportovní svět a Petr Korda byl posledním českým tenistou, který vyhrál jeden z turnajů velké čtyřky. Konkrétně ten v Melbourne, kde včera Roger Federer zakulatil sbírku grandslamů na 20, což je vůbec nejvíce v historii tenisu a kde shodou okolností vyhrál Kordův syn Sebastian juniorku (bohužel za USA).

A pokud jde o lidský rozměr, samozřejmě RF neznám osobně, ale rodina, charita…je to zkrátka ikona.

Se vší úctou k legendám tohoto sportu, ať už je to Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Andre Agassi, Pete Samprase, Rafael Nadal či Novak Djokovič:
Roger Federer je nejlepší tenista historie, ať už to vezmete jakkoliv.

Snad jedinou negativní myšlenkou může být: Proč se podobného uznání nedočká chirurg zachraňující životy? Proč si nevydělá stejně peněz? Jenže to je otázkou doby, ve které žijeme. A za to nemůže ani Roger Federer, ani já.

P.S.: I Jarda Jágr je fenoménem, ač jsou tam zásadní odlišnosti, tak třeba příště.