stavíme, bouráme, všechno děláme
17.4.2018

Příroda nás skutečně nepotřebuje, jsme tak malí. Pochopíme to někdy?

Kolikrát už jsem sdílel videa, jako je to níže, jak jasné to je, jaké emoce to dává…a když se pak jdu s rodinou projít, chce se mi znovu a znovu zvracet. Z nás, z naší lhostejnosti a apatie.

Video matky přírody + s CZ titulky

To opravdu nechápeme, že tím ničíme svět pro naše potomky, jejich potomky a potomky jejich potomků? To nám opravdu nevadí, dívat se na bordel kolem sebe? Opravdu?

Příklad naší obce:

Jeden víkend je akce: Ukliďme Česko.

U úřadu se sejde cca 10 lidí a jdou uklízet po tisícovce zbylých spoluobčanů a po náhodných pocestných. My se ženou bereme děti a jdeme uklízet podél cesty na okraji obce. Nacházíme především kelímky od kávy, krabičky od cigaret a PET lahve od piva.
Kolikrát už jsem přemýšlel, co takovému člověku běží hlavou, když věc z okénka auta vyhazuje. Co si říká? Že je to jedno? Nebo je to dokonce sranda? Vždyť normálnímu člověku se musí při pohledu na podobný bordel zvracet. Je opravdu tak složité, nechat to v autě vyhodit při vystupování do koše?

O týden později pořádají Hasiči výlet do Dětenic.

U úřadu čeká 50 lidí na autobus skoro hodinu, ale přišli všichni a klidně si počkají. Vůbec nic proti nim, je to jen příklad, ale vidíte ten paradox? Proč nebylo před týdnem dobrovolníků také 50? Nebo 100, nebo víc. V obci nás je skoro 1000 a všichni to věděli.
Určitě byli všichni na víkendové šichtě nebo se jich to prostě netýká, protože oni ten bordel nedělají.

Jak smutné. A takhle je to všude. Pak sleduji články typu: Vorvaň a 29kg plastu ve střevech
A mohu pokračovat v konkrétních příkladech chování lidí vůči přírodě:

Motorky v lese

Marně s tímto nešvarem bojujeme. V podstatě není cesta, jak tomu zabránit a svědomí těchto lidí je mnohem slabší než touha po zážitku. A co na to srnky a zajíci, kteří zde byli mnohem dřív, že nějaká motorka existovala? Nic, Vy si polibte.

K čemu jsou petardy?

Další naprosto zbytečná věc. Copak ohňostroj, to je krásná věc a je se na co dívat.
Ale jaký smysl mají petardy bez efektu, prostě jen rány. Zvířata trpí a utíkají z domu, děti se bojí, staří lidé se leknutím chytají za srdce. Takže proč?

Špinavý business

A jak vlastně přemýšlí ti, kteří na znečišťování přírody vydělávají, resp. ji svým podnikáním znečišťují? Pro koho to vlastně dělají, pro svoje děti? Pro ty možná, ale pro vnuky a pravnuky těžko, ti už nebudou mít peníze kde užít.

Ano, opravdu jsme povětšinou tak ubozí a hloupí, že nás zajímá jen současnost! Jen naše životy!
Ano, opravdu jsme dost velcí, abychom zničili svůj svět v přírodě, ale zároveň tak strašně malí, že nás může kdykoliv zničit příroda sama. Vždyť my jsme tu proti ní jen kraťoučkou chvíli…