stavíme, bouráme, všechno děláme
11.10.2012

Případ Frištenský = hřebíček do rakve image městské policie

Tato událost má dva zcela odlišné pohledy dvou zúčastněných stran, a také několik ortodoxních pohledů svědků, blogerů a názorů kolemjdoucích i nezúčastněných lidí. Já nikdy neměl rád image zpráv, především na komerčních televizích, kde se dělá z komára velbloud, útočí se na lidské emoce a průměrný člověk při odchodu od televize brečí nebo má minimálně zkaženou náladu.
„V jakém světě to proboha žijeme?“, říká si.

Ovšem tato událost mě opět zvedla ze židle a donutila mě k zamyšlení, co je vlastně smyslem institutu jménem městská policie. Ano, negace národa je již nyní obří a já ji nechci zvětšovat, ale co mám dělat. Patřím mezi ty, kterým zvláštní situace nejsou lhostejné, takže bych se do podobného incidentu mohl také namotat. Jsem tedy i já na hraně zákona a tím pádem jednou nohou v base? To tedy ne!

Mám s městskou policií několik zkušeností, tato je nejzvláštnější. Před časem jsem upozorňoval v konkrétním místě na konkrétní nebezpečí. Studenti (převážně speciální školy) zde na hlavním okruhu krajského města vystupují z MHD a v houfu se vrhají hned za autobusem do čtyřproudové silnice. Strhávají s sebou i malé školáčky, ač je cca 30m v pozadí světelný přechod. Několikrát jsem byl svědkem situace, kdy k tragédii chybělo málo. Poslal jsem tedy žádost o přidělení strážníka do daného místa. Po druhé urgenci jsem dostal strohou odpověď, že na to není kapacita a navíc to není třeba, když je tam semafor. Co naplat, že v centru stojí strážníci u přechodů, kde lidé jezdí šnečí rychlostí a nikdo nepřechází.

Co je tedy úkolem tohoto orgánu? Chránit lidi, co víc, děti nebo plnit funkci na oko, hlavně v klidu? A přejděme k události na Andělu. Cílem bylo ochránit lidi před smradlavými bezdomovci nebo se na nich vyřádit a následně ukázat svou sílu i někomu, komu to přišlo zbytečné?

Kde je tedy zakopán pes? Myslím, že v image městské policie. Ta je tak špatná, že jejími členy se stávají lidé, kteří hledají pohodu, možnost buzerovat lidi a stálý plat. Naopak inteligence zde obecně pláče a obušky ani slzný sprej ji nemohou nahradit.