stavíme, bouráme, všechno děláme
5.9.2018

OCR závody - skvělý sport pro děti i výzva pro vás

Hledáte pro děti sportovní koníček, který je bude všestranně pohybově rozvíjet, vyvolávat v nich pozitivní emoce a touhu po překonání překážek? Nebo se sami chcete hýbat a hledáte sympatickou nárazovou formu?
Zkuste OCR závod.

Je to nový fenomén, OCR - obstacle course racing neboli překážkové závody.
Tedy trasa několika km, na které je X překážek různého typu. Za nezdolání překážky plníte tzv. handicap (běh, raci, skoky sounož atd.)

Říkáte si: „To není pro mě, na to nemám“? Osobně jsem už na trati potkal lidi velké i malé, štíhlé i obézní, mladé i staré, nadřené i pomalu kráčející, dokonce i tělesně hendikepované. Zde je totiž úkol jasný: překonat sám sebe, zdolat trať v rámci pravidel a dostat se do cíle. Byť třeba 2h po vítězi, o to nejde.
Takže zkusit to může kdokoliv.

Navíc jde o událost pro celou rodinu a cestu k tomuto sportu si lze najít postupně. Například taková Gladiator race nabízí širokou paletu závodů i kategorií. Poprvé můžete přijet jen „na čumendu“, podruhé zkusit běh s dětmi Family, pak se v rámci jednoho z kratších závodů aktivně zapojit v kategorii Fun - zde můžete beztrestně vynechávat překážky, a klidně běžet i v týmu = pomáhat jeden druhému, sdílet utrpení i radost na trati. Zda se nakonec odhodláte ke klasickému závodu, to je zcela na Vás. Ale věřte, že magický pocit v cíli „všechno mě bolí, jsem grogy, ale dokázal jsem to“ je něco nenahraditelného.

A co myslíte, že udělají děti, až Vás uvidí závodit? I když ono bude stačit, když je vezmete kouknout na dětský závod. „Mami, tati, já chci taky závodit“.
Věřte, že lepší sport můžete pro své dítě vybrat jen těžko. Zatížení těla je na rozdíl od drtivé většiny sportů všestranné, dochází k všeobecnému rozvoji pohybových dovedností. Je zde běh, síla, obratnost, vytrvalost, zátěž dolních i horních končetin.
A nejde jen závody, v tomto duchu probíhají i kempy, fungují pravidelné treninkové skupiny. Sport je navíc stále v začátku, jeho popularita strmě roste. Šance na úspěch je tedy mnohem větší než třeba ve fotbale. A pokud nepřijdou výhry, určitě přijde tělesný i duševní rozvoj správným směrem.

Když už jsem zmínil ten fotbal, udělejme si malé srovnání v sociální rovině.
O víkendu jsem byl na OCR závodě v Josefově u Jaroměře: Kam se podíváš, úsměv a pozitivní energie, celou trať ti fandí pořadatelé, závodníci se podporují navzájem, sdílejí radost z překonání překážek, vzájemně si radí a zdolávají vlastní výzvy.
Pak se jdu podívat na fotbal, který jsem do nedávna hrával. Tady všichni všem nadávají. Hráči obou týmů rozhodčímu, sobě navzájem i v rámci týmu, fanoušci rozhodčímu, hráčům soupeře a případně i svým. Simuluje se, postrkává, fauluje - občas i s cílem zranit druhého. A rozhodčí, který už inkasoval všechny nadávky světa, si ukájí své ego.

Celá tato atmosféra a kultura obou sportů se odráží v charakteru lidské osobnosti. Samozřejmě především u dětí. Takže jakého člověka chcete vychovat?