stavíme, bouráme, všechno děláme
6.9.2013

Naivní podpora nezaměstnaných či pokus ČSSD o „pomoc“ podnikatelům

Tento předvolební slib ČSSD se může zdát jako dobrý nápad a reálná snaha o pomoc. Nese s sebou ale velké množství otazníků, které bych zde rád zmínil.

V první řadě je zde klasický strach občana poplatníka z jakéhokoliv vládou řízeného dotačního projektu. V jaképak to kapse přidělené peníze reálně skončí? Který šikula na tom vydělá? Jak budou řízeny a kontrolovány zmiňované agentury?

Další zcela zásadní problém je ve zkušenosti v daném oboru a výběru lidí. Bavíme se zde o tom, že si jeden občan má pustit druhého zcela cizího občana do domu či bytu. To je v době zakazování podomního prodeje celkem paradox. Každá takto fungující agentura je navíc pojištěna a celé její podnikání je o pečlivém výběru kvalitních lidí, čemuž se tyto podnikatelé intenzivně věnují a mají v tom dlouholeté zkušenosti.

Na to navazuje samotná „kvalita“ potencionálních brigádníků. Ten, kdo ustoupil svému egu a smířil se s tím, že bude uklízet, je zodpovědný, spolehlivý a pečlivý a podobné práce si váží, ten už ji dávno má, protože člověk znalý oboru ví, že takových lidí je jako šafránu a pokud jsou, tak rozhodně ne na úřadu práce.

A jsou zde ještě dva velké problémy vzhledem k podnikatelům v oboru.
Pokud se takový projekt skutečně zrealizuje a rozfunguje, tak bude dotovaná služba samozřejmě výrazně levnější než ta od klasického podnikatele, takže kde je spravedlnost? Navíc zcela logicky vznikne mnoho problematických situací, nespokojených lidí a pravděpodobně i soudních žalob. Houby zle, projekt skončí, utopí se pár miliard, někdo si je užije a jedeme dál. Jenže co zmiňovaní poctivý podnikatel v oboru. Na službu typu „hodinová manželka“ bude na vždy vržen stín nezodpovědnosti a problémů a poptávka po ní pravděpodobně razantně poklesne.

Takže jen tak dál, zkusme dotovat přidavače, kopáče a další, ať "podporujeme" těžce pracující podnikatele a roste nám tržní ekonomika.