stavíme, bouráme, všechno děláme
18.7.2012

Je to spiknutí, proti veřejnosti!

Nedávno jsem četl na sociální sítí trefný komentář k aférám na naší politické scéně: „Aféry Grosse, ČSSD reaguje, že je to spiknutí. Aféry Čunka, KDU-ČSL reaguje, že je to spiknutí. Aféry Paroubka, ČSSD reaguje, že je to spiknutí. Aféry Topolánka, ODS reaguje, že je to spiknutí. Aféry Bárty, VV reagují, že je to spiknutí. Aféry Kalouska, TOP 09 reaguje, že je to spiknutí.“

No co si budeme povídat, nikdo krom těch hráčů nahoře neví, jak to ve skutečnosti je. Kdo je vlastně policie, kdo je vlastně politik, kdo je vlastně pro lidi, kdo hrabe pro sebe, kdo je úplatný, kdo není (takový tam asi není). Jak z toho vlastně ven? Co si o tom myslet? Koho volit?

Podržet se pravice a sahat si dál hloub do kapsy? Sklouznout doleva k socanům a obávat se stejného scénáře jako v Řecku či Španělsku? Hledat někoho staronového jak lidovce či zelené, u kterých člověk nikdy neví a není jisté, zda se do parlamentu dostanou? Nebo se vzhlédnout v době bolševika jít do extrému s třešinkami na uších? Nejít k možným volbám vůbec a svůj hlas roztříštit? Je to tak trošku Sofiina volba.

Osobně se mi nejvíc příčí to, že volím bez znalosti detailů, které prostě zjistit nejde a navíc můj hlas nezmůže nic proti masové skupině, která se nechá ovlivnit „vystavenou mordou na billboardu“. Jak by to asi celé bylo, kdyby se politikům zakázala reklama? Bylo by méně dopravních nehod, méně náhlých nevolností žaludku, méně infarktů a mrtvic, reklamní agentury by mohly i v době voleb propagovat svoje projekty a hlavně, volič by si nedělal zkreslený obrázek dle masové kampaně.

Jenže tenhle návrh na jednání sněmovny nikdo nepřinese, a pokud ano, tak bude považován za blázna, přehlasován a vyřazen z poslaneckého klubu dané strany.

Politici mají pravdu „Je to spiknutí“ celá politika je totiž spiknutí, proti veřejnosti.
„Buď ve střehu voliči, k volbě nejmenší hyeny můžeš být vyzván každým dnem!“