stavíme, bouráme, všechno děláme
18.8.2015

Inzerát: Vyměním imigranta za Roma. Vyplatí se to!

Už se toho napsalo a namluvilo mnoho a mnoho. Jedni se jich bezhlavě zastávají, ve druhých se probouzí pocity, za které by se ani „sám velký Adolf“ nemusel stydět. 

Rozhodně to není jednoduchá situace. Já Vám s lehkou nadsázkou představím svou tradičně nereálnou, ale zajímavou úvahu. 
Tato vlna „stěhování národů“ je bolestná až mrazivá, nabitá emocemi a hlavně je realitou současnosti, takže jde leckdy zdravý rozum stranou a vítězí emoce – něco pro mě. :)
Ba ne, tentokrát je má myšlenka zcela jasná a střízlivá.

Před děním dnešních dnů se k nám jednu dobu masivně valili Ukrajinci, tedy drsní chlapi – báli jsme se jich. Byl zde také boom Vietnamců, tedy „susi pani“ – byli divní. Nikdo u nás nebyl vítán s otevřenou náručí. Nakonec jsme jim ale odpustili, a který majitel stavební firmy nemá s „ukrajinským dříčem“ dobrou zkušenost? Kdo z Vás nikdy nenakoupil v „šikmooké večerce“, kde jste dostali skoro vše a s úsměvem? Tito imigranti dostali jednu šanci a využili ji. Dnes nevadí v podstatě nikomu, zvykli jsme si. A to i přesto, že vytvořili konkurenci na trhu práce, které se rozhodně nebojí.

A pak je zde jedna již tradiční menšina, která místy také nemá na růžích ustláno, ale na druhou stranu má v našem státě obří zastání, snažíme se je již desítky let integrovat a co víc, drtivou většinu z nich živíme – Romové. Dostali tolik příležitostí, a přesto stále dělají problémy.
Ano, jsou zde světlé výjimky, kterým není co závidět, ale je jich jako šafránu. Běžný Rom žije někde mezi zdevastovaným panelákem a úřadem práce, kde vždy něco dostane. Děti chodí s těmi našimi do školy, ale jsou nezvladatelné. Rodiče jsou pak mistři v podávání stížností na kohokoliv a na cokoliv – jsou totiž diskriminovaní, chudáčci.

Více popisu není třeba, myšlenka je jednoduchá. Opravdu si Vy odpůrci imigrantů myslíte, že existuje ještě nepřizpůsobivější a marnotratnější národ či menšina? Věříte, že tito lidé, kteří opustili své domovy, protože jim a jejich dětem hrozí smrt, nevyužijí svou šanci jako Ukrajinci a Vietnamci?
Já ne! Afričana bych hned vyměnil za Roma. Neboli vypravme je všechny krom vzácných výjimek na cestu na jih (první část výletu by se jim mohla líbit, cestují rádi) a u hranic měňme kus za kus jako ve starověku. Myslím, že my budeme po čase spokojeni, ale co bude proboha s Afrikou…?
A proč u nás tedy dle mého africké imigranty nechceme?
1. Strach z neznámého?
2. Strach z Islámu?
3. Strach o práci?
To třetí není vtip. Co když se totiž i tato vlna imigrantů bude chovat „vzorně“, chopí se příležitosti a bude zde žít stejně jako další bezproblémové menšiny? To zase bude muset Čech v práci o něco víc máknout, aby o ni nepřišel. Sakra: jděte radši pryč, my už takhle makáme dost, i když nás to nebaví!