stavíme, bouráme, všechno děláme
29.9.2013

Do Zoo nebo na fotbal? Záleží, jakou chcete vidět zvěř

V Zoo jsou nebezpečná zvířata v kleci, mají výběh a jsou krásná. Na fotbale jsou v kleci s menším výběhem a o kráse se dá mluvit stěží. Pochopitelně nemyslím fotbalisty ani spořádaného sportovního fandu, ale ortodoxní skupiny, které se neodvážím nazvat „fanoušci“.

To srovnání může vypadat nevhodně. Srovnávat lidi a zvířata není optimální, ale nabízí se to. Pokud se má navíc někdo právo urazit, jsou to nevinní a přirození tvorové v Zoo. Hranici své klece zpravidla respektují a neskáčou na ni, nepokoušejí se ji vylomit. Vybavení výběhu si nadmíru váží, hrají si zde, nervou se, nic neházejí po druhých ani nezapalují. Teda mezi sebou se občas perou, ale skoro vždy jde o hrátky radostné a zábavné. A pokud ne, tak jde vždy o něco vážného: střežení teritoria či souboj o samičku. Zkrátka jsou to věci přirozené, dané přírodou.

A nyní si rozeberme ta druhá „zvířátka“. Zde už nebude milého a přirozeného vůbec nic. Především důvod běsnění a řádění podle mě pozbývá smyslu. Je to láska ke klubu? Když už mám tedy fanaticky rád nějaký tým, tak mu budu fandit, podporovat ho a snažit se, ať se mu daří. Tito tvorové (bojím se použít výraz „lidé“) „pomáhají„ trháním a zapalováním sedaček i na vlastním stadionu, vylamováním oplocení a bitkami s táborem soupeřů či pořadateli (nejlépe vlastními). Dále chuligánstvím na ulici cestou na zápas a z něho, za což zaplatí klub nebo občan a s fotbalem to vůbec nijak nesouvisí. Jestli proti nim není hyena Petrem Bajzou, že?

Nicméně pointa jde tak nějak mimo srovnání se zvířátky, už chudáci v tomto článku dostali. Těmto lidem totiž ve skutečnosti nejde o klub ani o fotbal. Jde pouze a jenom o to: Porvat se, zanadávat si, zkrátka moct se alespoň na chvíli chovat jako debil. A co je super: zpravidla beztrestně a navíc s obdivem kamarádů. To je mi pane zábavička. Někdo by mohl namítnout: „Vždyť díky těmto lidem ještě někdo chodí na fotbal, jinak by byly tribuny úplně prázdné.“ Já myslím, že je to přesně obráceně. Kdyby se podařilo dostat tato individua pryč ze stadionu, například do speciální Zoo, byly by myslím stadiony o dost plnější a do těchto speciálních parků by jezdili Japonci s fotoaparáty. To máme páni turistický hit a podnikatelský plán.

Již tradičně jsem napsal tento článek s přáním, aby se našel někdo, kdo mi vysvětlí uvažování těchto lidí (tak jsem to přece použil). Je jasné, že emoce tryskají díky davovému šílenství, ale to myslím není dostatečná odpověď, co říkáte, „Proč?