stavíme, bouráme, všechno děláme
14.5.2015

Češi do toho! Sport, tipsport nebo chlast?

V kolika českých domácnostech to dnes zazní? „Lásko, jdu na hokej. Tohle je zápas sezony.“„Jasně, jdeš si vsadit a chlastat, hlavně že máš důvod. Další zápas sezony bude v sobotu nebo v neděli?“ Jak to tak už bývá, pravdu mají oba. Jenže jsme Češi, takže v mnoha rodinách dnes bude naopak harmonie a drahá polovička bude sedět v hospodě s mužem a vlajkami na tvářích.

Naše země je v tomto nevšední. Když je MS v hokeji ve Švédsku, musí organizátor nabízet školám vstup zdarma, aby se haly zaplnily alespoň z poloviny. Vyprodáno není ani na zápasy domácích, spíše až na finále.
U nás je to přesně naopak. Proč?
- Organizátoři jistě dobře pojali marketingovou strategii, ale tím to nebude.
- Jsme malá země milující sport a emoce, rádi vyhráváme, takže s týmem vyhráváme i my sami.
- Atmosféra vyprodané haly plné skákající Čechů je silnější, než při jakémkoliv koncertu.
- Jsme namlsaní z dob Nagana a Zlatého hattricku, takže věříme v úspěch.
- Přijel Jarda Jágr, který má jakožto opravdová žijící legenda na hokejové mánii lví podíl.
- Ale také: je to důvod, zajít na pivo, případně si vsadit a přitom si to všechno užít. Tedy ožrat se!

Říká se: Sportem ku zdraví / Sportem k trvalé invaliditě.
Navrhuji jedno nové: Sportem k alkoholu.
Hrál jsem v životě aktivně hokej, volejbal a fotbal. Díky tomu mám skvělý vztah k pohybu, což mému zdraví rozhodně prospívá. Nezažil jsem však tým, kde by se nepilo, kde bych si tedy zdraví zároveň nekazil chlastem, a kde by abstinenti nebyli pro smích. Pochopitelně, vždy je to na osobnosti daného jedince, který má na výběr, ale vliv je jasný. Alkohol zkrátka ke sportu patří a já musím přiznat, že mi to nevadí.
Nyní pár praktických příkladů:
Volejbal: Letní turnaje jsou tradičním setkáním sportu a kultury, každý se těší více na jedno z toho, ale u stánku s alkoholem je vždy největší fronta.
Fotbal: Ve 3. třídě padne po každém zápase nejedna litrovka zelené, z šatny se valí sloup dýmu a pivo teče proudem.
Hokej: Drtivá většina členů našeho týmu z www.hhlhk.cz považuje zápasy za nutnou přítěž a celý rok se těší především na rozlučku, kde se vše zapije.
Těžko se pak divit, že se ze sportovce stává tzv. „tipsportovec“. A kdo je to?
Muž sportovně oblečený, kraťasy či tepláková souprava Adidas. Nohy do O a lehce kulhá díky chronické bolesti v opotřebovaném pohybovém aparátu. Vystupuje z auta a s peněženkou v ruce vchází do pobočky sázkové kanceláře. Z ní odchází po několika hodinách, v ruce několik tiketů a v pivním mozolu několik piv. O sportu ví úplně všechno, mohl by trénovat klidně Real Madrid nebo New York Rangers. Jen by se musel zbavit hned dvou závislostí: na sázení a na chlastu.
Dnes je však opravdu den D, takže do ulic nevyrazí pouze tipsportovci, nýbrž většina národa.
Takže: Češi do toho, ať si můžeme přihnout ještě v sobotu a ideálně také v neděli!