stavíme, bouráme, všechno děláme
11.3.2014

Bojím se každého setkání s polským řidičem!

Tento článek se měl původně jmenovat: Řidič Polák = řidič debil. Pár našich severních sousedů ale určitě řídit umí, já jich však mnoho nepotkal. Někomu to může přijít přehnané, skoro až xenofobní, ale kdo se stejně jako já pohybuje například mezi Hradcem Králové a Jaroměří (ev. Náchodem), ten mi myslím dá jednoznačně za pravdu.

Vracím se v podvečer se ženou a 2 dětmi z výletu. Jedeme v koloně, kterou zkrátka nemá smysl předjíždět a navíc se jede přijatelných 80. V tom se zezadu přiřítí Passat z roku 90 s polskou SPZ, velmi nebezpečnou „myškou“ těsně mine protijedoucí auto, zařadí se před nás a zabrzdí, aby nenarazil do vozu před námi. Zkrátka chvíle, kdy se naprosto nevinně dostanete do značně nepříjemné situace a máte chuť toho pitomce vytáhnout z auta a proplesknout. Ten samý večer se podobný scénář opakuje ještě dvakrát. Již sarkasticky říkám: „Polák, o co?“ A opravdu, vždy podobné auto, předvádějící se či úmyslně riskující polský řidič. Jeden z nich předjíždí kolonu v pravotočivé zatáčce s odbočkou doleva, výborně! U spolujezdců zřejmě hrdina, u mě idiot.

Tento sobotní příběh však není zdaleka výjimkou. Ano, na silnicích se občas dostáváme do divných situací a jsou to zpravidla auta nás Čechů. Ale zkušenost s polským řidičem není v mých očích rozhodně pozitivní. Přesně naopak, přijde mi to skutečně alarmující a zralé na nějaké globální řešení.
Ostatně je to pro mě pouze potvrzení názoru, který jsem nabyl v průběhu času díky občasným cestám k našim severním sousedům. Tenkrát jsem se nestačil divit, jak se v Polsku „dodržují“ pravidla o přednosti v jízdě na hlavní silnici, rychlost v obci a podobně.

Ona kultura řízení je v každé zemi jiná. Po celé jižní Evropě se troubí a křičí, všichni jsou zvyklí na silniční džungli. Na západě a ve Skandinávii se zase pravidla dodržují velmi precizně. Možná až příliš. :)
Polák v českých vodách mi připomíná Kréťana v Itálii. Tedy: Doma absolutní anarchie, já si ji udělám tady, to budou Taliáni koukat.
Nebylo by fajn, kdyby si Policie ČR na tyto „polské piráty“ na konkrétní trase čas od času počíhala? Asi ne, protože hlídka by se přijela pouze vystavit slunci a večer, když se „Pšonci“ vracejí ze svých českých výletů, by si mohli dále užívat své české silniční závody.
Ale o strážcích zákona až v dalším blogu, to je téma samo pro sebe.